Lifestyle

Kloppend Hart

Het begint bijna vaste prik te worden op dinsdag middag. Rust in huis en even in mijn eigen bubbel. Dus dat is mooi tijd om voor jullie weer een artikel in elkaar te zetten. Niet omdat het voelt als verplichting maar gewoon omdat het fijn voelt.

Omdat ik vorige week een kort linkje maakte naar het feit dat ik hartpatiënt ben, leek het mij wel een mooi moment om daar wat meer over te vertellen want ook dit hoort bij mijn leven. En is heel soms een reden waarom de ballen niet hoog blijven.

Vorige week was daar dan ook een perfect voorbeeld van, het was nou niet bepaald een fijne week. Ik had ontzettend veel pijn van de kleine ingreep. Heb veel uren op de bank doorgemaakt. Maar na een dag of 4 veel rust komt er dan een moment dat ik er wel klaar mee ben. Dan ga ik weer wat dingen in huis doen op een rustig tempo met de nodige rust momenten. 

Sinds een aantal jaar weet ik dat ik hart patiënt ben. Per toeval is hier onderzoek naar gedaan binnen onze familie en ook ik heb helaas het muterende gen. Het gen wat voor een Lange QT-tijd zorgt. Ook wel LQTSyndroom genoemd. Het LQTSyndroom is een zeldzame erfelijke hartaandoening. Wat inhoud dat de QT tijd verlengd is in mijn hartslag. Deze word veroorzaakt door verstoorde elektrische prikkels naar de hartspier.

Toen we hier achter kwamen werd er veel duidelijk. Waarom ik vroeger tijdens het fietsen of na druk spelen ineens viel. Ook met ineens snel de trap op lopen ging het wel eens mis. Ineens werd duidelijk dat het gen wat ik heb al veel langer voor kleine probleempjes zorgt. Want als ik mij toch te druk maak of te snel wil, immers word het vaak ook uitgelokt door spanningen, stress, emoties, harde geluiden, schrik of lichamelijke inspanning. Dan kan het gebeuren dat ik duizelig word, compleet buiten adem raak of mijn hartslag door heel mijn lijf voel kloppen (hartkloppingen). 

Beïnvloed het mijn dagelijkse leven? Nou de medicatie stabiel is en ik mij niet te veel inspan (als in flink sporten) dan gaat het gewoon goed. Oke fietsen is niet het verstandigste wat ik kan doen en dat vind ik echt heel erg jammer. Gelukkig kan ik mijn grote hobby achtbanen wel voort zetten en heeft dit geen enkel effect.

Voor een zwangerschap zijn er ook niet echt problemen en of gevaren. Natuurlijk krijg je wel extra controles maar verder niet. Wel is de 48 uur na een bevalling belangrijk. Na de bevalling van Fay moest ik dan ook nog 48 uur na de bevalling blijven en lag ik aan de hart bewaking. Vol geplakt met van die prachtige stickers moest ik in het ziekenhuis blijven. Gelukkig zijn er toen geen afwijkende hart ritmes gedetecteerd.

Dit is niet iets wat je aan mij ziet als je mij ergens ziet. Want het is een verborgen stukje in mijn lijf. En toch voelt het fijn om het zo eens te delen.

Geef een reactie